Seriehyllan: Teenage Mutant Ninja Turtles

Dags för mitt första icke spelrelaterade inlägg. Nedan följer en ca ett och ett halvt år gammal recension från min användare på goodreads.com (mer om det vid ett senare tillfälle).

Teenage Mutant Ninja Turtles – konstigt nog är det så länge sen jag smakade på de fyra orden för första gången att de nu bara låter fullkomligt naturliga tillsammans. Turtles har funnits med mig så länge jag kan minnas. Först som action-figurer (!), sedan som tv-serie, och slutligen som flera andra tv-serier, filmer, och inte minst comics.

0122058e14a6ffd985ee325173396782901a5cb95d

Det tog nämligen lång tid för mig att upptäcka turtlarnas ursprung. Jag läste om dem för första gången någon gång under 2010 – då digitalt. Jag letade febrilt efter samtliga nummer av originalserien (det finns ett par stycken spin-offs) och slukade dem lika snabbt som jag kunde hitta dem. Inte förrän nu i år, då jag sedan en tid tillbaka istället börjat samla på mig comics i analog form, upptäckte jag att de faktiskt gavs ut i Sverige. Givetvis stack jag direkt till SF-bokhandeln vid nästa besök i Göteborg och hittade TMNT – The Ultimate Collection Vol. 1 på en hylla bakom kassan. Direktköp!

Originalberättelsen om Leonardo, Donatello, Raphael och Michelangelo är fortfarande lika cool, hård, brutal, spännande och flippad som på 80-talet. Samtliga av de sju nummer inkluderade i denna bok har åldrats med värdighet; ingenting känns förlegat eller daterat, utan snarare nytt och fräscht. Måhända är jag påverkad av alla de städade Turtles-inkarnationerna som tyvärr hämmats under USAs rappa censurpiska. Det blir nästan ett uppvaknande att få se sköldpaddorna – med samma karaktärsdrag som vi lärt känna i första tv-serien – använda sina vapen, svära, och till och med supa. En råare serie, som kanske mer passar vuxna än de barn den är skriven för.

Även om jag helst läser comics i TPB-format (Trade Paperback – eller på svenska: häftad) så ångrar jag inte att jag införskaffade det här exemplaret i hårdpärm. De stora sidorna gör serien bara ännu mer rättvisa, då alla detaljer blir tydligare, och tjockleken på dem gör det svårare för undertecknad att riva sönder dem. Den ser näst intill majestätisk ut där den står i bokhyllan – och med all rätt.

img_3345Som en liten extra bonus går det dessutom i slutet på varje nummer att finna kommentarer från skaparna Kevin Eastman och Peter Laird, där de berättar hur de tänkte under utformningen av respektive nummer. För dig som inte får nog.

Känner du inte till Teenage Mutant Ninja Turtles sedan innan är detta ett måste som introduktion. Cowabunga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.