Sen på pucken – Big Hero 6

Ingen fara! Du kan vara lugn. Det här kommer bli en näst intill spoilerfri recension.

Wow, vilken film! Det är inte varje dag moderna Disneyfilmer får mig så här exalterad. Måhända har det kanske lite att göra med superhjältetemat i…

big-hero

Jag gillar premissen, jag gillar karaktärerna (sidokaraktärerna specifikt, då huvudkaraktären är ganska vanilj), jag gillar röstskådespelarna, jag gillar att detta är en gammal berättelse i ny utstyrsel. Rent storymässigt har Disney valt ett gammalt, välanvänt koncept – hämndhistoria med en uppenbar skurk – men ger det en ny twist. Filmen lyckas vid flera tillfällen att överraska mig genom de olika vändningar handlingen tar.

Dessutom är detta en sjukt snygg film, vilket inte minst ger sig till känna i och med åkningarna över staden i vilken filmen utspelar sig: San Fransokyo (som är precis vad det låter som). Jag gillar karaktärsdesignen på de flesta karaktärerna, både utseende- och personlighetsmässigt. Huvudkaraktärens  moster/faster, som egentligen spelar en förhållandevis liten roll, ges faktiskt en egen personlighet istället för att enbart få ikläda sig den traditionella mamma-rollen.

Den stora, vita och smått oformliga Baymax är en av höjdpunkterna i filmen. Hen tillåts vara larvig, mysig och cool på samma gång. Det är väldigt sällsynt att en film lyckas få mig skratta högt åt samma skämt tre gånger, men Big Hero 6 lyckades i och med denna karaktär.

big-hero-6

Det som ligger Big Hero 6 i fatet ytterligare är att den är en hommage till flera gamla superhjältar och deras karaktärsdrag. Kopplat till detta visar Disney återigen sin briljans genom att ge filmen flera lager av humor. Medan de yngre skrattar åt en sak, skrattar de vuxna åt en annan (i det här fallet kanske en referens till äldre superhjältar som just de känner till).

*SPOILER* Och i linje med kontemporära superhjältefilmer finns där till och med en liten post-credit-scen (samt en överraskande cameo) för den som orkar hänga sig kvar.

Se den här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.