Får jag vara med och spela?

Jag tänkte bryta isen genom att berätta en sak: jag spelar. Jag har spelat hela mitt liv. Inte på tipset, inte på casino, inte för pengar.

Jag spelar tv- och datorspel. Det är utan tvivel mitt största intresse.

Ta nu en kort stund och fundera på var du befinner dig i förhållande till spel. Spelar du själv? Ströspelar du på telefonen? Är du som jag och spelar större delen av din vakna tid? Eller har du kanske aldrig ens vidrört en spelkonsol? Beroende på vad du svarar kommer spelvärlden antingen att välkomna dig eller stänga dig ute.

För tyvärr präglas spelande – både digitalt och analogt – i mångt och mycket av en viss elitism. Om du inte redan spelar får du med största sannolikhet inte vara med och spela. Spelar du redan får du kanske ändå inte vara med, just för att du inte spelar ”rätt” sorts spel. Mobilspel, till exempel, tenderar ofta att hamna i facket ”låtsasspel”. Du måste spela de mest tidskrävande spelen, de mest avancerade spelen, de nyaste spelen. Men gud nåde dig om du är sämre än någon annan; då bör du förbereda dig på det sammelsurium av hat, svordomar och glåpord som kommer hagla över dig tills du tröttnar eller ger upp. Ty bakom internets väggar faller hämningarna som furor och fientligheten är nära till hands, inte minst när det rör sig om spel.

För att förstå detta fenomen bör man känna till dess rötter. Spel har sedan dess begynnelse ofta fått agera syndabock för våld, mord och allsköns kriminalitet, och således har de som spelar känt ett brinnande behov att försvara och värna om vad som i deras ögon är deras största intresse. Kanske just därför har detta så småningom gett sig uttryck i ett hat mot alla utomstående: de onda ”andra” som avfärdar spel som ett barnsligt tidsslöseri och som anser att sparka boll utomhus är världens frälsning. Hatet mot nya, inte lika talangfulla spelare blir ett slags metod att sålla ut de ”riktiga” spelarna från pöbeln. De som väljer att uthärda fientligheten är nämligen de enda som kommer fortsätta spela. För hatet kommer inte att upphöra. Än.

Detta är troligtvis inte unikt för just spel. Säkerligen existerar samma typ av mentalitet även i andra sammanhang, men eftersom det är spel jag håller på med är det kring just spel jag har märkt av det som mest.

Glöm vad jag sade om att du antingen kommer välkomnas eller stängas ute. För du kommer inte alls välkomnas. Frågan är om du vill spela ändå.
Kommer detta utvecklas till det bättre? Jag vet inte. Det kanske rentav blir ännu värre med tiden.
Det enda jag vet säkert är att jag kommer vilja fortsätta spela – och att Du är varmt välkommen att vara med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.