Anita Sarkeesian – En hjälte om tv-spel

Hon är påläst, vältalig, saklig och stundom även rolig och kvicktänkt. Hon är dessutom en av de mest hatade personerna på internet.

Via sin Youtube-kanal Feminist Frequency diskuterar Anita Sarkeesian många av populär-kulturens fiktiva kvinnor och hur dessa hanteras av sina skapare. Hennes videor avhandlar olika teman, utifrån vilka hon oftast ger ett historiskt perspektiv och sedan analyserar hur den rådande situationen ser ut idag.

tropes-vs-women

Sarkeesians webbserie Tropes vs. Women in Video Games är tveklöst vad som get henne mest uppmärksamhet – och mest hat. Denna serie går i korta drag ut på att hon pekar ut sanningar om hur kvinnor porträtteras i tv-spel. För detta får Sarkeesian utstå en uppsjö av digitala glåpord, trakasserier och hot – så till den milda grad att hon stängt av kommentarsfunktionen på samtliga videor. Upprörda gamers går t.o.m. till sådana extremer att ett amerikanskt universitet där Sarkeesian skulle föreläsa tvingades blåsa av evenemanget p.g.a. ett in-ringt bombhot. Tro mig, många känner starkt för de ämnen den här kvinnan berör.

”Men hur kan en enskild person”, kanske du undrar, ”lyckas uppröra alla dessa oskyldiga basement-dwellers så mycket?” Det ska jag strax förklara för dig.

Men först vill jag börja med att påpeka att Sarkeesian inte lyfter ett finger för att på något sätt klanka ner på de olika verk hon pratar om. Det hon gör är att belysa de misogyna och slentriansexistiska kvinnoporträtt som florerar i nördkulturen. I introduktionen av nästan samtliga delar i serien utlåter hon följande, och jag citerar: ”[I]t’s both possible, and even necessary, to simultaneously enjoy media while also being critical of its more problematic and pernicious aspects.” Sarkeesian menar att du fortfarande är varmt välkommen att avnjuta dina favoritspel, -filmer och -comics, men med en medvetenhet om att de sätt på vilka kvinnor i dessa målas upp kanske inte är de bästa.

Och här – mina damer, herrar och övriga – är roten till det problem som uppstått kring hur Anita Sarkeesian behandlats på nätet. För hon vill inte alls utbilda och informera de gamers som hittar till hennes Youtube-kanal; hon vill få dem alla att må dåligt när de gör det de älskar mest!!! <——*simulerad internetreaktion*

Jag tvivlar dock inte på att många (läs: pojkar och män) faktiskt ser det på det här viset. Enligt dem förstör Sarkeesian upplevelsen av ’deras’ spel i sina försök att driva samhälls-utvecklingen framåt. ”Hur vågar hon, en kvinna – som förmodligen inte ens har sett ett spel i hela sitt liv – kasta skit på något som tillhör oss, männen!? Kvinnor spelar inte spel, så med vilken rätt pratar hon om något hon så uppenbart inte förstår sig på?”

Jag skulle vilja påstå att det ändå hade blivit ett jävla liv om hon varit man, men jag tror att vi alla vet var skon klämmer: Anita Sarkeesian är kvinna.

Det finns nämligen en vida betrodd uppfattning inom spelkulturen om att tjejer inte spelar. Och med det rådande klimatet är jag inte förvånad att folk fortfarande tror på den här villfarelsen. Vilken kvinna vid sina sinnens fulla bruk skulle frivilligt ge sig till känna som gamer om det innebär att tvingas utstå hat, mordhot, och sexuella trakasserier? Personligen skulle jag göra mitt bästa för att dölja min passion för spel om alternativet vore att – i bästa fall – vara konstant orolig och illa till mods.

Nu utmanar jag dig som spelar spel, samt alla andra som råkar läsa det här, att kolla in åtminstone de tre avsnitten om ’the Damsel in Distress’ från serien Tropes vs. Women in Video Games. Eller se för all del samtliga Sarkeesians videor om du skulle vilja det. Gör dig själv, och folk runtomkring dig, medvetna om den problematiska bild av kvinnor spel ger oss. Ställ högre krav på vår populärkultur, och välj med omsorg vad du konsumerar! Och en sista grej: var inte ett as på internet! Det finns snart inte plats för fler idioter i etern.

tropes-vs-women-2

Anita Sarkeesian, du är en av de starkaste personer jag känner till, och jag är mäkta imponerad av att du fortsätter göra det du gör!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.